بررسی تأثیرات تزریق بانکنوت های جدید بالای مارکیت های اقتصادی کشور

Ezatullah_admin
سه‌شنبه ۱۴۰۲/۳/۹ - ۱۰:۴۹
معاون سرمحقق دکتور محمد حکیم حیدر

"کنفرانس علمی- تحقیقی"

کنفرانس علمی- تحقیقی تحت عنوان " بررسی تأثیرات تزریق بانکنوت های جدید بالای مارکیت های  اقتصادی کشور" توسط معاون سرمحقق دکتور محمد حکیم حیدر، آمر انستیتوت اقتصاد در دفتر ریاست مرکز علوم اجتماعی، ارایه گردید. کنفرانس با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید آغاز شد. در این کنفرانس، دکتور حیدر ابراز نمودند که در اقتصاد امروزی، پول نقش کلیدی را در اجرای فعالیت ها، اهداف وتصامیم مختلف افراد، نهادها و دولت ایفا می نماید. بانک مرکزی افغانستان منحیث طراح، تدوین کننده  و اجرا کننده سیاست پولی در کشور  بوده، که از این طریق می تواند به اهدافی چون ارتقای سطح تولید، استخدام، ثبات قیمت ها و سایر اهداف سیاست های اقتصاد کلان برسد. علاوتاً، دکتور حیدر در پیوند به تأثیرات تزریق پول بالای مارکیت کار، امتعه، اسهام  و مارکیت پول، نظریات علمای مکتب اقتصادی را بیان نموده و در چارچوب این نظریات، مارکیت های اقتصادی کشور را نیز مورد بررسی قرارداد و اضافه نمودند که در اقتصادهای عقب مانده مانند افغانستان، زمانی که شرایط رکودی در اقتصاد حاکم باشد و بیکاری در مقیاس بزرگ و ظرفیت مازاد در اقتصاد موجود باشد، سیاست پولی انبساطی ممکن است در افزایش سطح تقاضا یا مخارج مجموعی ناکام گردد، زیرا بدون افزایش تقاضای مجموعی، عاید ملی حقیقی، یعنی تولید ناخالص داخلی افزایش نخواهد یافت و زمانی که به دلیل ماهیت بیشتر ارتجاعی بودن منحنی تقاضای پول (یعنی به دلیل تلک نقدینگی) یا به دلیل ماهیت غیرارتجاعی منحنی تقاضای سرمایه گذاری، افزایش عرضه پول با شکست مواجه می شود، افزایش تقاضای مجموعی، باعث افزایش سطح قیمت نخواهد شد. همچنان دلایل افزایش سطح انفلاسیون در کشور را بخصوص بعد از سال 2021 و ثبات نسبی نرخ تبادله را ناشی از عوامل ذیل تعریف نمودند:

1.کاهش کمک های مالی جامعه جهانی منحیث یکی از ابزار پالیسی پولی در افغانستان که سبب افزایش انفلاسیون وارداتی گردید.

2. محدویت جانب عرضه درکشور. 3. انسداد سیستم های بانکی و محدویت خروج اسعار خارجی.

4. ورود تادیات انتقالی به داخل کشور.

5. کاهش سطح مصرف مجموعی بالاثر کاهش تقاضای مجموعی.

6. به مزایده گذاری ذخایر دالر در مارکیت داخلی پول  توسط بانک مرکزی جهت حفظ ثبات پولی.

7. کاهش واردات.

8. کاهش تقاضای مجموعی ناشی از افزایش سطح بیکاری و فقر در کشور.

در ادامه وی پیشنهاد نمود تا برای جلوگیری از افزایش نرخ انفلاسیون، کاهش قدرت خرید ، و افزایش سطح قیم، بانک مرکزی بهتر است تا به موارد ذیل توجه داشته باشد:

1. طرح، تدوین و به اجرا قراردان پالیسی های مناسب پولی مطابق به شرایط واوضاع اقتصادی واجتماعی کشور تا تعادل درمارکیت های اقتصادی حفظ گردد.

2. پول های جدید عرضه شده باید تعویض پول های مندرس گردد، تا تعادل مارکیت پول برهم نخورد.

3. بانک مرکزی به منظور رفع مشکل نقدینگی، فیصدی لازمی از ذخایر نقده (CRR) بانک های تجارتی را کاهش دهد تا قدرت کریدت دهی بانک ها افزایش یابد.

4. بانک مرکزی با نشر اسناد قرضه به جمع آوری پول های راکد از جامعه اقدام نماید.

5. برای کاهش تقاضای پول فزیکی که اکثراً باعث ایجاد انفلاسیون می گردد همانا ترویج فرهنگ استفاده ازکارت های الکترونیکی مانند (ATM, Debit, Credit cards etc) در جامعه  ترویج گردد.

در اخیر، به سوالات دانشمندان پاسخ ارایه گردید و کنفرانس توسط کمیسیون ارزیابی به اتفاق آرا مثبت ارزیابی گردیده مورد تأیید قرارگرفت.