سیمینار علمی – تحقیقی «اسلام دین اعتدال و میانه روی» برگزار گردید
کابل: سیمینار علمی ــ تحقیقی تحت عنوان (اسلام دین اعتدال و میانه روی)، روز دوشنبه مؤرخ ۲۸ میزان سال ۱۳۹۹هـ. ش در تالار سیمینارها و کنفرانس های احمد علی کهزاد اکادمی علوم افغانستان برگزار گردید.
این سیمینار دو روزه که از سوی مرکز تفسیرو حدیث معاونیت علوم اسلامی اکادمی علوم به راه انداخته شده، امروز (دوشنبه) آغاز و فردا سه شنبه نیز ادامه خواهد داشت.
سیمینار با تلاوت آیات چند از قرانکریم آغاز گردید. در نخست سرمحقق دکتور عبدالظاهر شکیب رئیس عمومی اکادمی علوم افغانستان ضمن اظهار سپاس از مهمانان و دانشمندان گرامی چنین اظهار نظر نمود: واقعیت این است که جامعه افغانی یک جامعه اسلامی است و در اسلام خشونت، افراد و تفریظ وجود ندارد.
موصوف، بعضی از رسوم و عنعنات ناپسندیده بعضی مناطق جامعه ما، دامن به موضوعات قومی، سمتی و مذهبی و تعصبات لسانی از سوی عده از احزاب و حرکت های سیاسی، افزایش چشمگیر امراض روانی در جامعه، فتواهای بی مورد کفر و اسلام، نپذیرفتن و سرکشی از قانون نافذه کشور، فقر، بیکاری و گرسنگی در جامعه، انکشاف نامنظم وضعیت اقتصادی در کشور، اعمال تبعیض آمیز عده از اراکین دولتی، نشرات نادرست بعضی رسانه ها، تهاجم فرهنگی و جنگ های تحمیل شده را از عوامل بحران و بی عدالتی کشور خواند.
دکتور شکیب افزود، خوشبختی، رفاه و رمز کامیابی ملت رنج دیده ما در رو آوردن به اعتدال و میانه روی است که این اصل تقاضای دین مبین اسلام نیز می باشد.
سپس معاون سرمحقق برهان الله نیازی پیغام رئیس جمهور دولت اسلامی افغانستان را به خوانش گرفت که در پیام چنین آمده بود: سالیان درازی است که در سرزمین ما، عناصر و گروههایی میکوشند با سوء استفاده از نام مقدس اسلام، راهی برای رسیدن به اغراض و اهداف سیاسی خود پیدا کنند. خشونت به نام دین، وحشت آفریدن، ویرانی به بار آوردن، آواره کردن مردمان بیگناه، به ماتم نشاندن مادران و پدران، افزودن بر شمار یتیمان و بیوهزنان، و به بازی گرفتن سرنوشت یک ملت، بخشی از کارنامهی سیاه گروههایی است که هویت خود را به ناحق به دین وصله زده و این دین رحمت و اخوت را به راه و رسم عداوت و خصومت تبدیل کردهاند.
در پیام افزده شده بود، پرده برداشتن از چهرهی کسانی که به نام دین سبب ویرانی و تباهی میشوند رسالتی سترگ و سنگین است که بر دوش اهل علم و صاحبان اندیشه و اصحاب قلم قرار دارد. پرده برداشتن کافی نیست، بلکه به نقد گرفتن تفکر آنان، ریشهیابی ایدئولوژیهای خشونتپرورشان، و مصئونیت بخشیدن به جامعه در برابر تبلیغات زهرآگین گروههای تروریستی و افراطگرا، گوشههای دیگر از این وظیفهی خطیر و سرنوشتساز است. ادای این رسالت به همتی بلند و شجاعتی ستودنی نیاز دارد و این، بخشی از ادای دَین ما در برابر این آیین آسمانی است. بدون آن، تداوم جنایت و خشونت به نام اسلام سبب مخدوش شدن بیشتر چهرهی تابناک این دین و زمینهساز روی برتافتن اقشار کمدانش از تعالیم عالیهی آن میگردد.
سپس معاون اول مشرانو جرگه محمد علم ایزدیار در مورد اعتدال گفت: بدون تردید اسلام دین اعتدال و میانه روی است، امت محمد(ص) امت میانه رو و اعتدال پسند است.
به گفته وی، اعتدال حد وسط میان افراط و تفریط است. اعتدال طبیعت و فطرت را برای انسان ها تشکیل میدهد. جوامع که از اعتدال به سوی افراط و تفریط لغزش میکنند، چنین جوامع با مشکلات گوناگون و زیادی روبرو میشوند و در نتیجه انحراف از حد وسط سبب قتل و قتال میشود.
موصوف گفت، مسلمانان نه باید با افراط و تفریط، بلکه با میانه روی و اعتدال امور دین و دنیای خویش را سامان دهند و تنظیم کنند.
در لابلای این سیمینار پیام های کتبی رئیس شورای عالی مصالحه ملی داکتر عبدالله عبدالله توسط مولوی عطاءالرحمن سلیم، پیام وزارت اطلاعات و فرهنگ توسط نجیب الله شینواری، پیام وزارت دولت در امور صلح توسط گل آغا احمدی، پیام پوهنتون کابل توسط استاد عبدالغیاث سهرابی به خوانش گرفته شد.
در این سیمینار مولوی محمد قاسم حلیمی سرپرست وزارت حج، ارشاد و اوقاف از برگزاری چنین سیمینارها در شرایط کنونی اظهار خرسندی نمود و گفت: در این حکمت بزرگ الله متعال است که ما را به اشکال مختلف آفریده است و اختلاف تنها در اشکال نه، بلکه در مذاهب ما نیز وجود دارد.
وی افزود: «منبر برای این ایجاد نشده که ما بالای یک مسلمان مهر کفر را بزنیم، چطور میتوانیم با یک عمل جزوی یک نفر را کافر خطاب کنیم و بالای وی مهر کفر را بزنیم. در کشور ما از وجود شیعه، سلفی و سنی انکار کرده نمی توانیم، بیایید در جستجوی یک راه حل آن شویم و حل آن این است که دین، دین خدا است، اما کشور شریک همه ما است.»
او میگوید: «امامان و افراد دیگر که به اعتدال عقیده ندارد، ما آن امام و خطیب را قبول نداریم .»
حلیمی در اخیر سخنان خویش گفت، در وزارت حج، ارشاد و اوقاف در نزدیکی ها جلسات را جهت انسجام دینی با علما و نهادهای اسلامی خواهد داشت .
داکتر عبدالقیوم سجادی نماینده مردم در ولسی جرگه گفت: موضوع اعتدال از ضرورت های امت مسلمان افغانستان و جهان است، از اینکه اسلام دین اعتدال است، باید اعتدال در تفکر مسلمانان تبارز کند؛ اما پرسش اینجاست، با تاکید بر اعتدال چرا ما شاهد تفکر های افراط و تفریط هستیم؟ جواب این است که علم کافی درباره اسلام نداریم، علمای بی سواد و کم سواد داریم که جنبه های اعتدال را نادیده گرفته اند، تبلیغات غرب است که اسلام را برای شهروندان خویش یک دین انتحار و انفجار معرفی کرده است.
به گفته وی، همه ما وظیفه داریم این دین آسمانی را آنگونه که است، معرفی کنیم .
سپس سرمحقق دکتور محمد علم اسحاقزی معاون علوم بشری اکادمی علوم گفت: اسلام دین اعتدال، برادری و برابری است.
موصوف اعتدال را در بعضی اشیا تحت بحث و بررسی قرار داد، گفت، اگر زمین اعتدال که در گردش خویش دارد، را از دست بدهد، ذره ذره خواهد شد، در شب و روز اعتدال موجود است، در طبیعت اعتدال موجود است، هر جسم که اعتدال خود را از دست بدهد، از بین خواهد رفت.
به گفته وی، اگر در اقتصاد اعتدال نداشته باشیم، ترقی و به زندگی مرفه رسیده نمیتوانیم؛ اعتدال راز موفقیت ما است.
در پایان سیمینار مولوی محمد عارف ملکیار معین تعلیمات اسلامی وزارت معارف، مولوی سعید الرحمن احساس، دکتور احمد ذبیح افشاگر و مولوی محمد ناصر حلیمی با سخنان عالمانه خویش پیرامون اعتدال و میانه روی در اسلام این سیمینار را منور ساختند.
قابل یادآوری است که سیمینار مذکور فردا (سه شنبه) تاریخ ۲۹ میزان نیز ادامه دارد.