جلسه دفاع پروژه علمی- تحقیقی
حقوق بشر و انکشاف آن در افغانستان
کابل – اکادمی علوم: محقق نعمتالله اخگر عضو علمی عضو علمی مرکز مطالعات منطقهیی اکادمی علوم افغانستان، امروز سه شنبه، ۲۸ دلو ۱۳۹۹ از پروژه علمی- تحقیقی خویش در تالار بنیاد فکری محمود طرزی موفقانه دفاع نمود.
نخست لیستی از آثار چاپ شدهی محقق، بیوگرافی، نظر مساعد استاد رهنما و سه تقریظ مثب به خوانش گرفته شد، سپس محقق موصوف با بیان مقدمه؛ به مسأله تحقیق، سوال تحقیق، فرضیه تحقیق و بیان ارزش موضوع پرداخته و سازماندهی تحقیق را نیز شرح دادند.
محترم نعمتالله اخگر با ارائه تعریفی از حقوق بشر، بیان داشتند که جامعه بشری، به سادگی به این تعریف دست نیافته، بلکه حقوق بشر در طول تاریخ در قالب نظریات و تمدنهای بشری تحول پذیرفته است، که در نهایت با تأسیس سازمان ملل متحد و کارکرد این سازمان، موازین حقوق بشری در قالب اسناد متعددی، طرح و تدوین گردیده و نظام بینالمللی حقوق بشر شکل میگیرد. با شکلگیری نظام بینالمللی حقوق بشر، نهادهای متعدد (مبتنی بر منشور و معاهدات حقوق بشری) برای نظارت از عملکرد حقوق بشری دولتها ایجاد میشود که هرکدام نقش متفاوتی در این روند ایفا میکنند. افغانستان به عنوان عضوی از جامعه بینالمللی، بسیاری از این مکانیزمهای نظارتی را پذیرفته و یا عضویت این نهادها را کسب نموده، که در روند تأمین حقوق بشر در کشور میتواند مؤثر باشد.
محقق موصوف همچنان بیان نمودند، که حقوق بشر در چوکات دین مقدس اسلام، با تعریف منشأ خاصی برای کرامت انسانی، متحول میشود، که شکل عملی بازتاب موازین حقوق بشری را میتوان در اعلامیه حقوق بشر اسلامی مشاهده نمود. افغانستان به عنوان یک کشور اسلامی، که معتقدات اسلامی در آن جایگاه خاصی دارد، در عین تأکید بر رعایت موازین اسلامی، موازین حقوق بشری را در متن قوانین اساسی کشور از 1301 تا 1382 بازتاب داده و به لحاظ عملی در برگیرنده سه دوره (دوره شاهی، جمهوری و دوره جدید) میشود، که دچار قبض و بسط فراوانی گردیده است.
در پایان نویسنده، با بیان یافتههای تحقیق، جهت تأمین حقوق بشر در افغانستان، پیشنهادات مشخصی را ارائه نموده و بطور اجمالی منابع استفاده شده را به معرفی گرفتند.
در اختتامیه جلسه دفاع، کمیسیون ارزیابی دفاع با اتفاق آرا، دفاع محقق موصوف را مثبت ارزیابی نموده و برای ایشان در امر تحقیقات علمی آرزوی موفقیت کردند.