موزیم علمی تحقیقی اتنوگرافی اکادمی علوم افغانستان
نخستین موزیم علمی- تحقیقی اتنوگرافی است که در اکادمی علوم افغانستان در شهرنو کابل موقعیت دارد.
این موزیم در قصر باشکوه بنام شاه بوبوجان خواهر امیر عبدالرحمن خان طی سالهای (۱۸۸۰-۱۹۰۱م) ایجاد گردیده است. قصر از دو طبقه ساخته شده، شرقاً و غرباً به شکل مستطیل توسط معماران و هنرمندان مجرب داخلی و مهندسان خارجی اعمار گردیده است که زیبایی قصر توجه بازدیدکنندهگان را جلب میدارد.
از آنجائیکه تاریخ معاصر مدعی است، نخستین بناها و قصرهای باشکوه در دورهٔ معاصر در شهر کابل و دیگر شهرهای افغانستان اعمار گردید که این قصر نیز به سبک معماری معاصر و معمول همان دوره به طرز بینظیری ساخته شده است.
قصر از خشت، گل و چوب با تزئینات نباتی از گچ به سبک معماری دورهٔ رنسانس در اروپا بنا یافته، چنانکه کندنکاری روی چوب، تزئینات سقف، فیل پایه های درب ورودی به زیبائی و شکوه قصر افزوده است.
به اساس فرمان رئیس جمهور دولت جمهوری اسلامی افغانستان، این قصر در سال ۱۳۸۱ به موزیم علمی - تحقیقی اتنوگرافی اختصاص داده شد.
موزیم علمی تحقیقی اتنوگرافی، با سعی بی دریغ در برابر حفظ و شناسایی میراث های فرهنگی کشور مسوولانه تعداد هنگفت آثار ناب و دیرینه اتنیکی افغانستان عزیز را جمع آوری نموده و به شکل ستندرد در اطاق های مخصوص آن تنظیم و به نمایش گذاشته است.
آثار موجود در سه بخش جداگانه به معرض دید و به دسترس بازدیدکنندهگان و محققان عرصه اتنوگرافی و هنر قرار دارد:
۱- آثار اتنیک های افغانستان
۲- آثار باستانی افغانستان (بخش سکهها)
۳- آثار هنرمدرن که ممد پژوهشگران عرصه هنر های زیبا و آرت مدرن می باشد.
آثار مذکور به گونهٔ دیتابیس به روی کپشن ها در وترین های مشخص معرفی و تشریح گردیده، تا باشد زمینه برای شناخت فرهنگ مادی و تحول روی آثار را به بازدیدکنندهگان و محققان عرصه اتنوگرافی، تاریخ و فرهنگ افغانستان فراهم نماید.
آمریت موزیم دارای بروشور جامع بوده که روی آن معرفی موزیم، تعریف اتنوگرافی و اهداف عمده آن انعکاس یافته و همواره بدسترس علاقهمندان قرار دارد، ضمناً گاهنامه موزیم در اوراق وزین خویش به طور متداوم به معرفی آثار موجود پرداخته است. در حین حال صفحه فیسبوک موزیم تحت نام «موزیم تحقیقی اتنوگرافی» فرصت مناسب را برای بازدید از موزیم فراهم نموده است.
موزیم علمی تحقیقی اتنوگرافی اکادمی علوم بطور مداوم بر روی مراجعین باز بوده و روزمره دهها تن از پژوهشگران و شهروندان از این موزیم بازدید میکنند.
این موزیم در خدمت هموطنان عزیز ما قرار دارد!