فاصله و چگونه‌گی کاربرد آن در زبان دری

Ezatullah_admin
دوشنبه ۱۴۰۲/۹/۲۰ - ۱۵:۵۴
معاون‌سرمحقق خادم‌احمد حقیقی

معاون‌سرمحقق خادم‌احمد حقیقی عضو علمی انستیتوت زبان و ادبیات دری مرکز زبان‌ها و ادبیات اکادمی‌علوم امروز دوشنبه مورخ 20 قوس 1402 کنفرانس علمی - تحقیقی را زیر عنوان «فاصله و چگونه‌گی کاربرد آن در زبان دری» در دفتر معاونیت علوم بشری اکادمی در حضور دانشمندان و استادان بخش‌های مختلف، ارایه کرد.

او طی ارایۀ این کنفرانس خاطر نشان کرد که برای نگارش متن برخی اصول و قواعد مشخص وجود دارد که باید رعایت شود؛ اگر این اصول و قواعد به درستی مورد توجه قرار نگیرند، باعث بروز برخی ابهامات در کلام و مشکلات در خوانش متن می‌گردد. علاوه از کاربرد درست علایم نگارشی، رعایت تسلسل و ترتیب منطقی و عاری بودن از مشکلات املایی، رعایت روند کاربرد درست فاصله و نیم‌فاصله در متن نیز از مسایل مهم در این راستاست.

وی افزود، مبحث فاصله و نیم‌فاصله از مباحث جدید در چارچوب آیین نگارش می‌باشد که در دانش زبانشناسی نیز مورد توجه قرار دارد که رعایت روند درست استفاده از آن‌ها در متن، خواندن متن را آسان‌تر می‌سازد، زیبایی متن را چندبرابر می‌کند، به آن انسجام می‌بخشد، از وجود التباس و ابهام معنایی در متن جلوگیری می‌نماید.

به گفتۀ او، عدم رعایت درست فاصله‌ها در متن به همان اندازۀ اشتباه املایی و انشایی، کیفیت متن را کاهش می‌دهد؛ چون به خواننده القا می‌کند که نویسنده مسلکی نیست.

حقیقی گفت که عدم رعایت درست فاصله‌ها در متن‌های دینی و حقوقی، سبب بروز حساسیت‌ها گردیده و می‌تواند پیگرد عدلی و قضایی را به دنبال داشته باشد.

به باور وی، فاصله در واقع حریم یک واژۀ مستقل را می‌سازد که رعایت آن امر لازمی و ضروری است، در صورت عدم رعایت آن، استقلالیت واژه به هم می‌خورد و در فرجام منجر به بدخوانی و ابهام در متن می‌گردد.

رعایت فاصله در متن مانند سایر موارد از قبیل علایم نگارشی، ترتیب و تسلسل منطقی و روش املا تأثیر مستقیم بر افادۀ معنا دارد.

واژه‌های ساخته و آمیخته که متشکل از دو جزء یا بیشتر از آن است، باید تا حد امکان یکجا نوشته شوند؛ در صورتی‌که این امر غیرممکن باشد، استفاده از نیم‌فاصله میان اجزای سازندۀ این گونه واژه‌ها، امر لازمی و ضروری می‌باشد.

عدم رعایت، یا استفادۀ بی‌مورد فاصله‌ها میان واژه‌ها نه تنها زیبایی متن را خدشه‌دار می‌سازد، بلکه باعث ابهامات جدی در متن نیز می‌گردد که در برخی موارد به ویژه متن‌های حقوقی و دینی می‌تواند، باعث بروز حساسیت‌ها نیز شود.

این کنفرانس علمی و تحقیقی، توسط کمیسیون تعیین شدۀ ارزیابی، با اکثریت قاطع مثبت ارزیابی شد.